Πώς να κλείσετε τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης ενός αγαπημένου σας προσώπου

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανοίξει νέες πόρτες για να κρατήσετε την επαφή με την οικογένεια σας και τους φίλους σας.

Παρόλα αυτά , τι συμβαίνει με τις συλλογές των φωτογραφιών, δημοσιεύσεων και βίντεο των αγαπημένων μας προσώπων όταν αυτοί
έχουν παρέλθει; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του θανόντα μπορούν είτε να κλείσουν είτε να παραμείνουν ανοιχτά.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές επιλογές της οικογένειάς του ατόμου που έχει φύγει και την πολιτική του εκάστοτε μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Από μόνο του, το Facebook έχει περίπου 4 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Ελλάδα, ως εκ τούτου, πολλές οικογένειες ανησυχούν για το τι γίνεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην περίπτωση που ένα αγαπημένο τους πρόσωπο αποβιώσει.

Ευτυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενημερώσει πρόσφατα τις πολιτικές τους όσον αφορά τις λειτουργίες τους σε περίπτωση θανάτου, για τη διευκόλυνση των οικογενειών για την διαχείριση των λογαριασμών των οικείων τους προσώπων.

Δημιουργήσαμε ένα σύντομο οδηγό βοήθειας σε περίπτωση που αισθάνεστε συγκλονισμένοι με τη διαδικασία κλεισίματος των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Facebook

Αυτή η πλατφόρμα έχει επίγνωση του πόσο δύσκολο είναι να επεξεργάζεται κανείς το θάνατο των αγαπημένων του και εισήγαγε μια επαναστατική ιδέα: την μετατροπή του λογαριασμού σε “εις μνήμην” ή την οριστική διαγραφή του λογαριασμού.

Οι φίλοι και οι συγγενείς είναι σε θέση να μοιραστούν την απώλεια και να παράσχουν υποστήριξη συμβάλλοντας με μηνύματα αγάπης, εικόνες και αναμνήσεις σε ένα διαδικτυακό πένθος.

Αυτό σας επιτρέπει όχι μόνο να τιμήσετε, αλλά και να αισθανθείτε τη ζεστασιά των κοντινών σας ανθρώπων, ανεξάρτητα από την τοποθεσία που βρίσκονται ή το χρονικό πλαίσιο.

Η διαχείριση του λογαριασμού “εις μνήμην” είναι εύκολη: μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι. Παρουσιάζοντας το πιστοποιητικό θανάτου, το Facebook σας δίνει πλήρη πρόσβαση στο προφίλ.

Εάν δεν επιθυμείτε να μοιραστείτε την απώλεια στο διαδίκτυο μπορείτε απλά να διαγράψετε οριστικά το προφίλ από το Facebook. Είναι απόλυτα κατανοητό εάν θέλετε να κρατήσετε το πένθος σε κλειστό οικογενειακό και φιλικό κύκλο.

Gmail και οτιδήποτε σχετίζεται με λογαριασμό στη Google

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα που θα βρείτε στις πολιτικές της Google είναι ότι ένας λογαριασμός καλύπτει όλες τις υπηρεσίες. Αυτό καθιστά την διαδικασία πολύ ευκολότερη.

Με μία διαδικασία, μπορείτε να έχετε πρόσβαση και να απενεργοποιήσετε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Google που είναι συνδεδεμένες με τον ίδιο χρήστη, εξοικονομώντας χρόνο και αποφεύγοντας την αναστάτωση.

Twitter

Σε αντίθεση με τις παραπάνω πλατφόρμες, το Twitter δεν σας παρέχει πρόσβαση στην διαχείριση του λογαριασμού, ανεξάρτητα με την σχέση σας με τον χρήστη. Αλλά μην ανησυχείτε- μπορείτε να στείλετε μία προσωπική αίτηση για να  αρχειοθετήσετε τα tweets και  εύκολα να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό.

Instagram

Δεδομένου ότι ανήκει στο Facebook, οι πολιτικές τους είναι σχεδόν ίδιες. Σας δίνεται ηδυνατότητα να κλείσετε ή να διαχειρίζεστε το λογαριασμό δηλώνοντας την σχέση σας με το μέλος της οικογένειάς σας ή το φιλικό σας πρόσωπο.

Όλες οι εικόνες θα είναι υπό τον έλεγχο σας.

Pinterest

Όπως και στο Twitter, δεν θα λάβετε τις πληροφορίες διαχείρισης του λογαριασμού του αποβιώσαντος χρήστη. Ωστόσο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό κατόπιν προσωπικής αίτησης.

Η ανταλλαγή εικόνων και ιστοριών των αποθανόντων αγαπημένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι κάτι όμορφο και να βοηθήσει στην διαδικασία του πένθους.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να σεβόμαστε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας του θανόντος και να μην κάνουν κατάχρηση αυτής. Οι πολιτικές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι εκεί για να βοηθήσουν με την διαδικασία της απώλειας και να την κάνουν λίγο πιο εύκολη για όλους, είτε σε περίπτωση που θέλετε να διατηρήσετε την παρουσία του αγαπημένου σας στο διαδίκτυο ή εάν θέλετε να περιορίσετε την ύπαρξη αυτού και να  δημιουργήσετε μία ιδιωτική σελίδα μνήμης για τους αγαπημένους του θανόντα.